The effect of reaction time and oil-to-methanol ratio on the calorific value of biodiesel produced from chicken fat oil
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
1. Nirmala, R. L. (2019). Pengaruh katalis CaO dari cangkang bekicot pada pembuatan biodiesel dari lemak sapi. Jurnal Crystal, 1(01), 39–54.
2. Aziz, A., Mukhsin, M., & Aulia, F. (2024). Interesterifikasi biodiesel non alcohol dengan bahan baku minyak bekas. Pros. Politeknik Negeri Lhokseumawe, 7.
3. Habib, A. A. Y. & Suhendri, S. (2024). Pengaruh waktu reaksi transesterifikasi biodiesel dari minyak lemak ayam. J. Bioprocess Chem. Environ. Eng. Sci., 5(2), 69–76.
4. Pratama, R. V., Mardiana, M., & Niawanti, H. (2019). Pemanfaatan limbah lemak ayam broiler (Gallus domesticus) sebagai bahan baku. Jurnal Chemurgy, 2(2), 6–14.
5. Mukminin, A., Megawati, E., & Sapril, S. (2023). Pengaruh waktu reaksi pembuatan biodiesel dari minyak jelantah dengan bantuan katalis. J. Educ, 5(2), 5119–5127.
6. Muarif, A., Fatnia, F., & Bahri, S. (2024). Pengaruh suhu dan waktu reaksi terhadap hasil sintesis biodiesel dari minyak. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 13(1), 58–71.
7. Putra, R., Supriyadi, S., & Suheli, S. (2021). Analisa pembuatan biodiesel minyak jelantah dengan katalis. J. Vocat. Educ. Automot. Technol., 3(1), 137–145.
8. Prihanto, A. & Irawan, T. B. (2018). Pengaruh temperatur, konsentrasi katalis dan rasio molar metanol-minyak terhadap yield biodisel. Metana, 13(1), 30–36.
9. Foroutan, R., Mohammadi, R., & Ramavandi, B. (2021). Waste glass catalyst for biodiesel production from waste chicken fat. Fuel, 291, 120151.
10. Kirubakaran, M. & Selvan, V. A. M. (2018). A comprehensive review of low cost biodiesel production. Renew. Sustain. Energy Rev., 82, 390–401.
11. Banga, S. & Pathak, V. V. (2023). Biodiesel production from waste cooking oil. Energy Nexus, 10, 100209.
DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jkfi.22.1.11-14
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Indexing by:







