Reducing free fatty acid levels and peroxide levels in refining used cooking oil made from activated carbon from Barangan banana peels

Dian Frasisca, Ety Jumiati, Masthura Masthura

Abstract


Everyday life requires a food processing component known as cooking oil. Repeated use of cooking oil can reduce its quality and cause it to have high levels of free fatty acids and peroxides. The purpose of this study was to find out how to purify cooking oil using activated carbon made from Barangan banana peels to reduce the amount of free fatty acids and peroxide value. The activated carbon samples used in this study were sample A (5,5 g), sample B (10,5 g), and sample C (15,5 g). Sample C with 15,5 g of activated carbon had a free fatty acid test result of 0.16% and a peroxide number of 3.91 mek O2/kg which was the best result in this study, and was in accordance with SNI 01-7709-2019.

Keywords


Activated carbon, Barangan banana peel, used cooking oil

References


Abdi, C., Miftahul, R., & Saputra, M. W. (2015). Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang Kepok ( Musa acuminate L.) Sebagai Karbon Aktif Untuk Pengolahan Air Sumur Kota Banjarbaru : Fe dan Mn. 1(1), 8–15.

Alfi, R., Lubis, F., Nasution, H. I., Zubir, M., Kimia, J., Matematika, F., Alam, P., & Medan, U. N. (2020). Indonesian Journal of Chemical Science and Technology State University of Medan.

Ariani, D., Yanti, S., & Saputri, D. S. (2017). Studi Kualitatif Minyak Goreng Yang Digunakan Oleh Penjual Gorengan di Kota Sumbawa. 2(3), 1–8.

Dewi, R., Dari, C., & Aktif, K. (2020). Jurnal Teknologi Kimia Unimal. 2(Nopember), 12–22.

Hartono, A., Bagas, P., Janu, H., Manajemen, J., Ekonomi, F., Islam, U., Manajemen, J., Ekonomi, F., & Islam, U. (2013). Pelatihan pemanfaatan limbah kulit pisang sebagai bahan dasar pembuatan kerupuk. 2(3), 198–203.

Nasir, N. S., Nurhaeni, & Musafira. (2014). Pemanfaatan Arang Aktif Kulit Pisang kepok (Musa normalis) Sebagai adsorben untuk Menurunkan Angka Peroksida dan Asam Lemak bebas Minyak Goreng Bekas. 3(1), 18–30.

Noriko, N., Elfidasari, D., Perdana, A. T., Wulandari, N., & Wijayanti, W. (2012). Analisis Penggunaan dan Syarat Mutu Minyak Goreng pada Penjaja Makanan di Food Court UAI. 1(3), 147–154.

Oko, S., Mustafa, Kurniawan, A., & Muslimin, N. A. (2020). Pemurnian Minyak Jelantah dengan Metode Adsorbsi Menggunakan Arang Aktif dari Serbuk Gergaji Kayu Ulin ( Eusideroxylon zwageri). Jurnal Riset Teknologi Industri, 14(2), 124–132.

Rai, Sudana, Sukewijaya, Ustriyana, Suardi, O., & Wiryana, Alit Susanta, N. (n.d.). Tanaman Pisang di Bali.

Sari, R. M., & Kembaren, A. (2019). Pemanfaatan Karbon Aktif Ampas dalam Mereduksi Asam Lemak Bebas (Free Fatty Acid) pada Minyak Goreng Bekas sebagai Biodiesel. Talenta Conference Series: Science and Technology (ST), 2(1), 124–128. https://doi.org/10.32734/st.v2i1.329

Widayana, S., Kurniawati, I., Susilowati, S., Studi, P., Kimia, T., Pembangunan, U., & Veteran, N. (2022). Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang Kepok Sebagai Bioadsorben pada Penurunan Warna Minyak Bekas Penggorengan. 6, 10191–10202.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jkfi.21.2.%25p

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Indexing by:

  

 

Image