ANALISIS SIFAT MEKANIK PLASTIK BIODEGRADABLE PATI BIJI ALPUKAT DAN SELULOSA SEKAM PADI

Ety Jumiati, Miftahul Husnah, Sunny Nafisah

Abstract


Biodegradable plastics have been investigated using avocado seed starch, rice husk cellulose, chitosan, and glycerol in order to determine the mechanical characteristics of biodegradable plastics. Variations in the composition of avocado seed starch and rice husk cellulose in each sample A (100% : 0%), B (87.5% : 12.5%), C (75% : 25%), D (62.5% : 37.5%), and E (50% : 50%). The process of making biodegradable plastic is carried out using a material mixing process using a magnetic stirrer and a hot plate at a maintained temperature of  ± 70°C − 80°C and dried in an oven. Mechanical tests carried out include tensile strength, elongation, and modulus of elasticity tests. The results of the mechanical characterization test for the optimal biodegradable plastic are found in sample E (50% : 50%) with a tensile strength value of 20.6123 MPa and an elastic modulus of  353.7985 MPa which meets the ASTM D882-12 standard.

Keywords


Biodegradable Plastic; Avocado Seed Starch; Rice Husk Cellulose

References


1. Alfitri, A., Helmi, H., Raharjo, S., & Afrizal, A. (2020). Sampah Plastik sebagai Konsekuensi Modernitas dan Upaya Penanggulangannya. Jurnal Sosiologi Andalas, 6(2), 122–130.

2. Intandiana, S., Dawam, A. H., Denny, Y. R., Septiyanto, R. F., & Affifah, I. (2019). Pengaruh Karakteristik Bioplastik Pati Singkong dan Selulosa Mikrokristalin Terhadap Sifat Mekanik dan Hidrofobisitas. EduChemia (Jurnal Kimia dan Pendidikan), 4(2), 185–194.

3. Asnani, A., Ratnaningtyas, N. I., & Suhermiysti, S. (2013). Analisis Hasil Delignifikasi Sekam Padi yang Berpotensi sebagai Bahan Baku Bioetanol. Prosiding: Pengembangan Sumber Daya Pedesaan dan Kearifan Lokal Berkelanjutan III, 3, 87–94.

4. Wahyudi, B., Kasafir, M. B., & Hidayat, M. R. (2020). Sintetis dan Karakterisasi Bioplastik Pati Talas dengan Tandan Kosong Kelapa Sawit. Teknik Kimia UPN, 1–12.

5. Nur, R. A., Nazir, N., & Taib, G. (2020). Karakteristik Bioplastik dari Pati Biji Durian dan Pati Singkong yang Menggunakan Bahan Pengisi MCC (Microcrystalline cellulose) dari Kulit Kakao. Gema Agro, 25(1), 1–10.

6. Sinaga, Affandi Sunarto. (2020). Karakteristik Plastik Biodegradable Dari Pati Dan Serat Batang Kelapa Sawit. Skripsi, Program Studi Teknologi Hasil Hutan, Universitas Sumatera Utara.

7. Dewi, Aulia Nur Kumala. (2019). Uji AktivitasEkstrakEtanolBijiAlpukat (Persea americana Mill.) terhadap IL-10 dan JumlahBakteridalam Darah Mencit (Mus musculus) yang Diinfeksi Staphylococcus. Skripsi, Program Studi Biologi, Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahin Malang.

8. Afif, M., Wijayati, N., & Mursiti, S. (2018). Pembuatan dan karakterisasi bioplastik dari pati biji alpukat-kitosan dengan plasticizer sorbitol. Indonesian Journal of Chemical Science, 7(2), 102–109.

9. Warzukni, Inggit Anastasya. (2020). Pembuatan Dan KarakterisasiPlastik Biodegradable Pati Porang Dan KitosanDengan Plasticizer Gliserol. Skripsi, Program Studi Fisika, Universitas Sumatera Utara.

10. Sumbono, A. (2016). Biokimia Pangan Dasar. Yogyakarta: Deepublish.

11. Zou, Y, dkk. (2019). Rice Husk, Rice Husk Ash and Their Applications. AOCS Press , 207–246.

12. Sari, Sisi Dira. (2019). Pembuatan Hidrogel Semi Jaringan Polimer InterpenetrasiDari Mikrokristalin Selulosa Sekam Padi. Skripsi, Program Studi Kimia, Universitas Sumatera Utara.

13. Budianto, A., Ayu, D. F., & Johan, V. S. (2019). Pemanfaatan Pati Kulit Ubi Kayu Dan Selulosa Kulit Kacang Tanah Pada Pembuatan Plastik Biodegradable. Sagu, 18(2), 11-18.




DOI: http://dx.doi.org/10.31258/jkfi.20.1.69-74

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Indexing by:

  

 

Image